Ässä


Ramsan Ace on the Road "Ässä"

cockerspanieli, uros kastroitu (piilokives)
synt.aika. 1.8.2008

Terveys:

Kyynärät 0/0
Polvet 1/2
Lonkat B/B
silmissä ei todettu perinnöllisiä sairauksia
selkä röntgenkuvattu terveeksi

Ässällä on ollut myös pissaongelmia, ja kerran siltä löytyivät virtsakiteet, joihin sai lääkeruokakuurin. Toistaiseksi kiteet ovat pysyneet raakaruokinnalla kurissa. 
Ässällä kipeytyy selkä helposti löysien polvien takia, joten se käy säännöllisesti osteopaatilla ja hieronnassa.

14.2.2014 Ässän oikea polvi leikattiin jatkuvien polven aiheuttamien ongelmien takia
29.4.2014 Ässän vasen polvi leikattiin. Leikkaus tuli turhan pian edellisen jälkeen, mutta vasen polvi oli sen verran huonossa kunnossa, että paraneminen ei edistynyt toivotulla tavalla.
19.11.2014 Ässä on toipunut hyvin polvileikkauksista, mutta nyt ongelmana on lonkkien nivelrikko.

Tällä hetkellä Ässä saa kuukausittain cartrophen pistoksia, käy välillä fysioterapiassa ja jumppaa ja venyttelee kotona.


Harrastukset:

Koiratanssi (freestyle ALO)
Toko
Rally-toko

Satunnaisesti haku, jälki, mejä
Agility jäi pois polviongelmien takia

Luonnetestin suoritettu hyväksytysti pisteillä 142+++
MH-luonnekuvaus suoritettu 
Spanieleiden taipumuskokeet suoritettu hyväksytysti


Tarina

Ässä on ensimmäinen koirani, joka saapui kotiin minun vielä asuessani Salossa vanhempieni luona. Ässä kuitenkin muutti kanssani vuoden ikäisenä Tampereelle opiskelujen perässä, ensimmäiseen "omaan" kotiimme.Ässä oli pitkän odotuksen tulos, sillä koiraa olen halunnut niin kauan kuin muistan. Cockeriin päädyin iloisen ja vilkkaan luonteen, helpon koulutettavuuden, kauniin ulkonäön, vähäisen haukkuherkkyyden, koon ja monipuolisten harrastusmahdollisuuksien takia. Näihin kaikkiin kriteereihin Ässä on sopinut enemmän kuin hyvin, ja sen kanssa onkin kokeiltu montaa lajia: pelastuskoirien haku, jälki, rauniot, koiratanssi, tottis, agility, rallytoko ja toko. Ollaanpa kerran käyty testaamassa vinttikoirien viehejuoksuakin.


Luonne

Luonteeltaan Ässä on iloinen, vilkas ja tyypilliseen cockerimaiseen tapaan se rakastaa suuresti kaikkia ihmisiä. Eniten Ässää ihmisissä viehättää naamat, joita olisi päästävä nuolemaan, vaikkei tämä aina olisikaan toivottua. Monet ihmiset luulevat Ässää pennuksi.

Harrastuksiin se on helppo innostaa, mutta innon saa myös helposti hiipumaan liian tosikkomaisella meiningillä. Harrastamisen hauskuus on kaiken ydin, sen Ässä on minulle opettanut. Ässä palkkaantuu hyvin ahneena koirana ruoasta, leikkiminenkin on kivaa jääden kuitenkin kakkoseksi. Tokossa toimivat kuitenkin hyvänä vireen nostattajana ja pyrinkin käyttämään niitä mahdollisimman paljon. Ässä myös rakastaa hajuja ja nenänkäyttö onkin sille hyvin mieluisaa ja luontaista. Se on kiinnostunut riistasta, mutta pysyy lenkillä hyvin kuulolla.

Ässä on luonteeltaan pehmeähkö, vaikka itseppäisyyttä ja sisukkuuttakin löytyy. Ässä myös rakastaa omaa ääntään ja se tervehtiikin ihmisiä joskus luikauttamalla pienet tervehdysulinat. Se myös keskustelee erilaisin mölähdyksin ja urinoin.

Ässällä on ikäviä koirakokemuksia nuoruudestaan, jonka takia se suhtautuu ainakin aluksi epäilevästi vieraisiin koiriin. Tämän takia Ässä myös herkästi rähisee vieraille koirille, vaikka lenkeillä tämä on aika hyvin saatu kuriin koulutuksella. Ässä kuitenkin tykkää leikkiä ja lenkkeillä oikeanlaisten koirien kanssa ja sillä onkin nykyisin monta koirakaveria.
Kuvan otti Liida-Ida


Kaikenkaikkiaan Ässä on nykyään varsin mukava ja mutkaton koira arjessa. Se nauttii kaikesta puuhailusta, mutta osaa myös ottaa lunkisti, jos tekemistä on vähän vähemmän tarjolla. Aktiivisena koirana se tylsistyy ilman tekemistä, joten se onkin saanut toiminut erinomaisena ensimmäisenä harrastuskoirana. Ässä on oikea persoona, joka huvittaa niin ilmeillään kuin tempauksillaan.