perjantai 7. syyskuuta 2012

Fysioterapeutilla

Keskiviikkona Ässällä oli aika fysioterapeutti Elina Karhumäelle, vihdoinkin. Käynniltä löytyi yhtä sun toista, joten yhtään liian aikaisin ei tätä aikaa varattu, itseasiassa aikaisemminkin olisi voinut mennä. Voin lämpimästi suositella Karhumäkeä myös muille fyssarin tarpeessa oleville, vaikutti oikein pätevältä.

Saavuttuamme Ässän kanssa paikalle fyssari halusi ensin katsoa Ässän liikettä ulkona. Asennoltaan Ässä kuulemma muistutti sammakkoa, polvet ulkona ja alaselkä köyryssä. Vasen puoli oli pahempi. Myös  takapään lihaksia saisi olla enemmän. Heti alkuun päästiin siis jo itse asiaan, jännityksellä odotin kommentteja itse käsittelyn alkaessa.. Ja niitähän tuli.

Ässältä löytyi taas kovaa kireyttä alaselästä, joka epäilemättä johtuu löysistä polvista. Liekö myös kesän uimisilla osuutta asiaan (huonoa liikuntaa löysäpolviselle), vaikka Ässä ei olekkaan hetkeen uinut kylmempien ilmojen takia. Myös vasen lapaluu oli jostain kumman syystä ihan juntturassa, mutta se nyt ei minua huolestuttanut. Enemmän huolestutti fyssarin kommentit polvien löysyydestä ja lonksumisesta, varsinkin vasen polvi oli huono. Ässä siis saattaa tulevaisuudessa joutua leikkaupöydälle polviensa takia, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, ykköspolvet omaava koira! Osteopaatti sanoi kuitenkin aikoinaan samaa, joten ihan puskista tuo ei tullut.

Nyt toimintasuunnitelma on kuitenkin seuraavanlainen. Koska Ässällä on surullisen surkeat polvet, on lihaksiston kunto erittäin tärkeä. Niinpä saimme rutkasti jumppaohjeita kuvallisten ohjeiden ja käytännön opastuksen kera. Nyt siis alkaa ahkera treenaus ohjeiden mukaisesti, ja seuraamme tuloksia. Ihannetapauksessa Ässän takajalka-, vatsa- ja selkälihakset vahvistuvat ja auttavat löysin polvien kanssa elämistä. Huonossa tapauksessa Ässän selkä menee taas jumiin ja treenaus ei auta toivotulla tavalla, jolloin fyssari suositteli minun soittavan heti asiantuntevalle eläinlääkärille, joka sitten arvioisi polvien leikkaustarvetta.. Toivottavasti kuitenkin selvitään pelkällä lihastreenillä.

Ässää myös käsiteltiin laserilla alaselästä ja vasemmasta polvesta. Hoito ei ollut sitten yhtään mukavaa, vaan Ässä yritti samantein kammeta ylös. Niinpä teimme kokeen, ja fyssari käänsi laserin selkäpuolen Ässään, niin että laser osoitti poispäin. Ässän vikinä ja kampeaminen kuitenkin jatkuivat, joten tuo inhotus osoittautui vain lumevaikutukseksi, joka taisi johtua laserin inhoittavasta piipityksestä ;) Muuten Ässä käyttäytyi ihan hienosti, vaikka aluksi se piti laittaa makuulle, kun ei itse olisi malttanut mennä ollenkaan. Eipä se kipeän selän käsittely tietysti mukavaa ollut, joten sitä sai välillä pidellä. Hieronnan ollessa miellyttävämpää Ässä pysyi aloillaan ihan mukavasti, taisipa silmä vähän lupsahtaakkin jossain kohtaa.

Lopuksi vielä vähän itsellekkin muistiin Ässän saamat jumppaohjeet. Näitä sitten tulisi tehdä koko Ässän loppuelämän ajan, jotta lihaskunto säilyisi.

Sik-Sak ylämäkeen: Hiljaista kävelyä ylämäkeen, tällä kertaa sik-sakkina. Vanha ja ennestään tuttu homma. Noudatetaan aina lenkillä ylämäen kohdalla.

Alaraajojen ja alaselän syvät lihakset: Etujalat korokkeelle, paino takajaloilla, joiden alla tyyny tms. epästabiili alusta. Nostellaan vuorotellen etutassuja. Kun osaa tämän, voidaan siirtyä nostelemaan myös takajalkoja ja sitten vastakkaisia raajoja. Tähän sopii myös tanssitemppu, jossa koiran etujalat ovat laatikolla, ja takajalat kiertävät ympäri.

Selkälihakset: Koira seisoo, nostellaan vastakkaisia raajat (eli esim. vasen etujalka, oikea takajalka). Vaikeusasteen noustessa siirrytään patjalle.

Vatsalihakset: Koira nousee tasapainottelemaan kapean laatikon päälle. Vaikeusasteen noustessa laatikko kapenee ja koira pyörii ympyrää.

Peruutusharjoitus:  Vatsalihaksiin ja takajalkoihin. Koira peruuttaa pään ollessa alhaalla 5m, sitten pinkaisee äkkiä 5m. eteenpäin. Vaikeutettaessa alamäkeen.

Kavalettiharjoitus:  Koira kävelee "kavalettien" eli rimojen yli. Rimoja 5-7 kpl, väli säkäkorkeus ja korkeus polven kohdalla tai alempana. Hyvä yleisliike.

Venyttelyjä:  Pidetään takapäästä kiinni, ja houkutellaan namilla koiran kuono kylkeä pitkin pyllyyn asti. Kummallekkin puolelle, venyttää rankaa. Kaularangan venytys: houkutellaan makupalalla kuono jalkojen väliin etujalkojen ollessa suorana.

Raviharjoituksia:  Aloittaen 5 minuutista pikkuhiljaan 20-30 min 1-2 krt. viikossa. Koko aika pelkkää ravia.  (Ville lupasi onneksi auttaa tässä, kun käy juoksemassa.)

Puskalenkki:  2 krt viikossa umpimetsään 20-30 min, jossa ei polkuja. Vaihteleva maasto tekee koiralle hyvää + Ässä tekee paljon spurtteja. (Tämä oli mun lemppari, tykkään!)

Muut ohjeet: Asfaltilla lenkkeilyä vältettävä, mieluiten pehmeämpi alusta. Vedessä kahlailu on hyväksi polville, uiminen ei. Puuterilumessa (polviin asti ulottuvassa) kulkeminen on hyväksi, mutta ei enää kovettuneessa lumessa.


1 kommentti:

Jannika kirjoitti...

Laitoin teille tunnustuksen! Käy kurkkaamassa mun blogista!