tiistai 8. lokakuuta 2013

Ässä MH-luonnekuvauksessa

Sunnuntaina 6.10 Ässä kävi pistäytymässä cockereiden järjestämässä MH-luonnekuvauksessa Ylöjärvellä. Alunperin olin ajatellut jättää MH-kuvauksen Ässän kanssa väliin, kun luonnetesti on kuitenkin käyty jo katsomassa ja ikääkin on "jo" yli 5 vuotta. Kokeisiin tuli kuitenkin peruutuspaikkoja, joten tartuin tilaisuuteen. Samalla pääsi katselemaan muita kivoja cockereita, jotka kokeessa kävivät.

MH-luonnekuvaus erosi jonkin verran luonnetestistä. Ensinnäkin siinä päästetään koira irti, luonnetestisssä koira on aina hihnassa. Jotkut karkailevat koirat käyttivät 30 m pyykkinarua "varmistusnaruna", sillä lähellä oli kuitenkin vähäliikenteinen tie. MH-kuvauksessa kuvattiin koiran reaktioita eri tilanteeseen, ei niinkään miksi ja miten se reagoi. MH-kuvaus on myös kaikille koirille aika täsmälleen samanlainen. Luonnetestissähän jokaista koiraa testataan sen oman sietokyvyn mukaan vähän rajoja hakien, eli jokaisella koiralla testi on hieman erilainen. Siinä analysoidaan koiran erilaisia luonteenpiirteitä ja niiden vahvuuksia, kuten puolustushalua tai toiminkykyä eli rohkeutta. MH-kuvauksessa Ässä ei juurikaan kuormittunut tai järkyttynyt suuresti mistään, kun taas luonnetestissä tilanteita vietiin sen kestävyyden mukaan pidemmälle. Toisaalta taas herkällä koiralla homma voisi olla päinvastoin, MH-kuvaus on rankempi ja luonnetesti tehtäisiin koiran mukaan eli kevyemmin. MH-kuvauksessa ei tosin tapahdu ihmisen puolelta uhkaa, kuten luonnetestin puolustushalua ja terävyyttä mittaavissa osioissa.

Video kertonee kokeesta enemmän (Villelle suurkiitos mukana olosta ja kuvaamisesta!). Reaktio on arvosteltu 1-5 viitosen ollessa voimakkain reaktio ja ykkösen pienin.


Eli suora kuului näin:
(kannattaa katsoa video, ei näistä muuten mitään irti saa)

Kontakti
Tervehtiminen 5
Yhteistyö 4
Käsittely 3
Leikki
Leikkihalu 3
Tarttuminen 3
Puruote ja taisteluhalu 3
Taka-ajo
1. kerta takaa-ajo 2
1. kerta tarttuminen 1
2. kerta takaa-ajo 4
2. kerta tarttuminen 2
Aktiviteettitaso 4
Etäleikki
Kiinnostus 2
Uhka/agressio 1
Uteliaisuus 1
Leikkihalu 1
Yhteistyö 1
Yllätys
Pelko 2
Puolustus/aggressio 1
Uteliaisuus 2
Jäljellejäävä pelko 1
Jäljellejäävä kiinnostus 2
Ääniherkkyys
Pelko 1
Uteliaisuus 5
Jäljellejäävä pelko 1
Jäljellejäävä kiinnostus 2
Aaveet
Puolustus/aggressio 2
Tarkkaavaisuus 4
Pelko 2
Uteliaisuus 4
Kontaktinotto aaveeseen 4
Loppuleikki
Leikkihalu 3
Tarttuminen 3
Ampuminen 1


Ässän luonnetesti-postaus videoineen on luettavissa, vaikkakin video on hyvin surkealaatuinen. Vanhat hyvälaatuiset videot ovat vielä tallella, joten voisin koota suorituksen parempilaatuiseksi kokonaisuudeksi. Pistän linkin tähän perään, kun saan sen nettiin.

Lisäys: Noniin, tässä linkki luonnetesti-videoon. On Ässä onneksi hieman rauhoittunut noista ajoista..

Ei kommentteja: