Ässä ulkoili taas haalarissa
Ässä kun on kovasti oireillut tänä(kin) talvena ja jumittanut selkäänsä huolella, on itseäni alkanut mietityttää voiko vain ykkösen polvet aiheuttaa tälläistä haittaa. Marsun kanssa eläinlääkärin pakeilla ollessa lueskelin ensimmäistä kertaa nivelrikosta ja ohitin sen vain olankohautuksella - ei tämänikäisellä koiralla! Juteltuani kuitenkin asiasta myöhemmin muiden kanssa, alkoi se tuntua realistiselta vaihtoehdolta. Onhan sitä nivelrikkoa nuoremmillakin ja Ässä reakoi niin selvästi kylmään ja sillä on kipuja. Kuitenkaan hankaluuksia rappusia kiivetessä, makuulta ylös noustessa tai hypätessä ei ole ollut, mutta Ässä liikkuukin kohtuullisen paljon ja sillä on hyvä lihaskunto. Niinpä lopulta varasin ajan Hervannan eläinlääkäreille.
Risut ja männynkävyt pois tieltä, kun Naava tulee!
Tänään siis käytiin lääkärin pakeilla ja kerroin Ässän oireista lääkärille. Röntgen kuvat päätettiin ottaa, joten koiralle piikkiä koipeen ja kohta alkoi uni viedä voiton. Ässän ollessa unten mailla käpälöitiin vielä koivet läpi ja tuomio polvista varmistui - oikeasta polvesta oli tullut kakkonen vasemman ollessa yhä ykkönen. Tämän otin ihan virallisena tietona, kun cockereilla ei juurikaan polvivikoja ole. Seuraavaksi suunnattiin röntgeniin ja minä jäin odottelemaan odotushuoneen puolelle.
Röntgenkuvat tulivat aika nopsaan, ja kohta pääsinkin ihailemaan Ässän lannenikamia ja polvien sivukuvia ruudulta. Selkä oli erittäin hyvän näköinen, ei mitään silloittumia. Joku siinä oli hieman painunut (olisiko joku viimeinen lannenikama, en muista), mutta ei tarpeeksi selittääkseen tai haitatakseen mitään. Polvetkin olivat pinnoiltaan hyvän näköiset, niissä ei ollut merkkiäkään nivelrikosta. Mukaan saatiin kuitenkin kipulääkekuuri suun kautta annettavaksi, sillä Ässällä on selvästi kipuja. Ehkäpä sillä saataisiin rauhoitettua Ässän selän jumitusta.
Olo oli kuvien jälkeen vähän hölmistynyt - eihän siellä mitään ollutkaan! Tietenkin olin maalaillut piruja seinille jo kaikesta, mutta ennenkaikkea toivoin jotain selitystä Ässän oireille. Tietysti olen erittäin iloinen, ettei nivelrikkoa tai silloittumia selässä todettu, se olisi ollut kamalaa. Ehkä syynä yksinkertaisesti vain ovat huonot polvet ja niitä kovasti varova koira. Ja kyllähän se kylmä saattaa nivelrikottomaankin polveen tuntua ikävänä, kun ne kuitenkaan eivät ole terveet. Tästä päästäänkin pohdintaan "mitä tehdä talven kylmien treenivuorojen suhteen". Välillä Ässä selvästi saa niistä oireita, mutta ei aina. Voisiko kipulääkkeiden avulla selkäjumit helpottua ja sen myötä treenitkin onnistua? Vai onko turhaa koiransa rääkkäämistä kuskata sitä kylmiin halleihin, jos kylmä sitä mahdollisesti särkee polviin ja pahentaa selkäjumeja? Vaikeaa vaikeaa. Treenipaikka ja velvoite on kuitenkin jokatapauksessa syksyyn asti..
Kotiin lähtiessämme Ässä oli ihan pihalla. Tai kyllä se hereillä oli, mutta sain kantaa sen autosta sisälle asti. Asettelin sen rakkaaseen säkkituoliinsa (jota muuten ei käytä enää kukaan muu kuin koira) ja peittelin sen villaviltillä. Siinä se tuhisi kahdeksaan asti, kunnes päätti ruoka-ajan viivästyneen jo aivan liikaa ja kapusi ylös tarkistamaan ruokakuppiaan. Ruokaa vähän naamaan ja siitä piristyneenä kannoin pikkuisen ulos pissille. Siellä piti murista, mitä lie mörköjä pöhnässään kuvitteli. Sisälle käveltiin omin avuin, vaikka toki tultiin hissillä ykköskerrokseen asti. Sitten syötiin vähän lisää ja lopulta Ässä hyppäsi omin avuin sängylle nukkumaan. Siellä se tuhisee vieläkin.
13 kommenttia:
Moi!
Olen silloin tällöin lueskellut blogiasi, joten en tiedä oletko käyttänyt Ässää osteopaatilla? Olen lukenut kehuja Maaria Kaiperlasta.
Voi sentään, harmi, kun tulee noita nivelvaivoja, ne vielä saattavat pahetakin iän mukana.
Mielikuvitukseni lensi ja ajattelin, voiko koira käyttää trikoita harjoittelussa, ettei kylmä kangista? Urheilijatkin käyttävät, voisiko jostain ohuesta, joustavasta trikoosta tehdä Ässälle kans... :)
Heippa! Ässä on käynyt muutamia kertoja osteopaatilla, itseasiassa juurikin Kaiperlalla :) Siitä on ollut meille kyllä apua, mutta tämä Ässän vaiva tuntuu olevan kovin uusiutuvaa sorttia.. :/
HooPee: Näinhän se on, Ässällekkin varmasti vanhemmiten kehittyy nivelrikko noihin polviin. :/ Toivottavasti eivät pahene ja ala enemmänkin pomppia pois paikoiltaan.
Trikoita en olekkaan ajatellut, hauska idea! :D En tosin ole käsitöissä mitenkään loistava ja ompelukonekkin uupuu. Sillä olisi kätevä surautella vaikka omista vanhoista vaatteista koiralle lämpimiä kuteita. Tällä hetkellä Ässällä on kaksi loimea ja nyt uutena ostoksena se fleecehaalari, jota olen käsin hieman kursinut ja muokkaillut :) Fleecehaalari tuntuu olevan Ässän mieleen ja se lämmittää noita polviakin.
Olisko olemassa jotain kohdistettua polvien lämmitys -asustetta? Ainakin ihmisille on olemassa vaikka minkälaisia mikrossa lämmitettäviä ja polveen lenkille laitettavia. Saisi hyvin kohdennettua lämpöhoitoa polveen.
Ässä-reppana. On tosi harmi, ettei mitään syytä noihin ongelmiin löydy.
Omalla koirallani oli paha patella luksaatio ja vaikkei koira näyttänyt sitä varovan/se koiraa vaivaaavan, niin silti se kevensi jalkaa ja korjasi sitä huomaamatta väärään asentoon estääkseen luksoitumisen. Tämä kaikki kohdistui nimenomaan koiran selkään ja etupäähän. Itse koirahierojana sain selkää hierottua säännöllisesti, alkuun viikon välein.
Oletko kokeillut käyttää Ässää ihan koirahierojalla? Kerta ranka on kunnossa ja vaikuttais siltä et huonot polvet jumiuttaa selkää, niin suosittelen ihan hierojaa. :) Kerta vaiva on noin paha jo, uskon sen vaativan useamman hieronnan tiiviillä aikavälillä. Kipulääkkeellä ei saa pysyvää apua.
Selän päällä voi pitää myös lämmitettyä kauratyynyä (rentouttaa lihasjännitystä). Itse olen huomannut Back on Trackista olevan paljon apua myös.
Hallitreeneihin sanoisin, että reilu lämmittely, lämmintä päälle hyvin ja reilu jäähdyttely. Näillä meillä on selvitty talven agitreeneistä. Lämmittelyä/jäähdyttelyä ei voi liikaa korostaa!
Jannika: Olen miettinyt ihan samaa, ei tarvitsisi ostaa mitään uusia haalareita, kun ostaisi vain polvien lämmittimet! Mutta toistaiseksi en ole sellaisiin törmännyt. Itse voisi tietysti yrittää värkkäillä sellaiset vaikkapa vahoista säärystimistä, mutta paikoillaan pysyminen vaatiikin jo suunnittelua tai kiinnityksen loimeen. Vaikiaa.
Wiiwi: Kivaa kuulla kertomuksia miten kohtalotoverit ovat asian kanssa toimineet ja mistä heille on ollut apua :) Ässällä juuri kuormittuu myöskin tuo selkä kovasti polvien takia, etupäässä sitten ei olekkaan ollut mitään jumeja. Hierojalla ollaan käyty säännölisesti jo pidemmän aikaa, syksyllä käytiin muutaman kerran ja kerran juuri ennen joulua, nyt joulun jälkeen ollaan käyty kaksi kertaa viikon aikavälillä. Kipeä se vaan tuntuu olevan kipulääkkeistä huolimattakin(?!) ja hieroja suosittelikin ihan osteopatiaa taas :( Ilmeisesti ei hieronnalla saa kaikkea auki..
Kauratyynyä ollaan käytetty, mutta Ässä ei aina pidä siitä, hakeutuu siis itse pois. Olen tässä kuunnellut koiraa enkä ole "pakottanut" kauratyynyn viereen. Mutta hyvä kun muistutit, voisin taas kokeilla mitä Ässä siitä tuumaa.. Back on trackia ollaan myös käytetty, en ole huomannut siitä olevan mitään erityislaatuista apua. Nyt olen pitänyt Ässällä sisällä jonkin verran tuota fleecehaalaria, koska tykkää siitä enemmän. Jos se sitten lämmittäisi ja vetreyttäisi selkälihaksia.
Näin ollaan toimittu, syksyllä käytiin porukalla puolen tunnin reipas kävelylenkki ja treenien jälkeen lyhyempi jäähkälenkki. Ässä alkoi oireilemaan jo syksyllä vaatetuksesta ja lämmittelystä huolimatta, oli seuraavana päivänä huomattavasti vihaisempi ja jopa liikuntahaluton. Ilmeisesti se vaan siis on erityisen herkkä kylmällä? Meillä nuo treenit on myös siitä vähän huonot, kun kestävät sen kaksi tuntia. Agilityyn verrattuna meidän treenaus on aikalailla hidastempoisempaa, joten siinäkään ei aina välttämättä lähde veri kunnolla liikkeelle. Varsin pitkä aika siis koiran olla paikoillaan kylmässä :/ Mutta tuo on kyllä totta, että lämmittely ja jäähdyttely ovat tärkeitä, niitä ei sopisi unohtaa! Vaikka näin kovilla pakkasilla jäähdyttelylenkki saattaakin olla enemmän jäädyttelylenkki.. ;D
Onko sit, ettei se polvi vaivaisi oikeasti jo kunnolla? Oletko miettinyt leikkausta vaihtoehtona siihen?
Kauratyynyä kun käyttää koiralla, niin sen tulee tuntua omaan käteen haalealta. Silloin se ei ole koiralle liian kuuma! Eli pieni lämmitys kauratyynylle vaan. :) Hierojanne/osteopaatti varmasti voi opastaa teille erilaisia venytyksiä/rankaa avaavia liikkeitä sekä kotihierontaa. Kannattaa rohkeasti kysellä! :D
Oletko huomannut koiran liikkeissä/asennossa muutoksia? Peitsaako?
Toivottavasti koira tulee kuntoon. :) onneksi kesää kohti mennään! ;)
Kyllä se polvi tuntuu tuon selän jumittavan kunnolla, mutta ei se paikoiltaan ole usein lähtenyt eikä koira onnu tai muuten sitä oireile. Eläinlääkäri käynnillämme sanoi, että vielä ei tarvitse leikata. Toivon ettei tarvitsisikaan koskaan :) Peitsaamista esiintyy hihnassa, varsinkin kun Ässällä on jumeja. Muuten vapaana joko ravaa tai laukkaa. Asento on usein polvia helpottava, eli alaselkä menee köyryyn ja polvet kääntyvät ulospäin (Ässän polvet luksoutuvat ulospäin, yleensä polvet luksoituvat sisälle päin). Tämä korostuu koiran väsyessä esim. treeneissä. Maatessa ja istuessa on usein toisella lonkalla, tai polvet osoittavat vähintään ulos päin. Yritin etsiä hyvää kuvaa, jossa tuon näkisi: http://kepapanne.kuvat.fi/kuvat/2013/Lenkki%20harmauteen/_MG_9381.JPG/_full.jpg
Joskus on saattanut olla kauratyyny liian kuuma, silloin on Ässä aika äkkiä lähtenyt lätkimään. Aina kuitenkin läähättelee kovasti, joskus myös on levoton, vaikka olisikin vain käden lämpöinen. Tänään kun kokeilin kauratyynyä niin antoi nätisti pitää. Pitää ottaa siis taas ihan säännöllisesti ohjelmistoon tuo kauratyynyn pito, se on taas tänä syksynä vähän jäänyt. :)
Muutamia selkää venyttäviä liikkeitä tiedän, niitäkään ei ole juuri tullut tehtyä taas aikoihin. Jotain kevyitä hieroskelevia/silittäviä liikkeitä minulle on näytetty hieronnassa, ei sen enempää. Tänään kyselin (ihmis)hieroja kaverilta vähän kädestä pitäen neuvoja kotihierontaan, ajattelin niitä nyt alkaa kokeilemaan tuon kauratyynyn jälkeen. Tiedä onko apua, mutta ainakin koira nauttii :)
Kiitokset tsempityksestä! Kesä on niin Ässän kulta-aikaa, silloin ei paljon vaivoja ollut. Sitä odotellessa :)
Meilläkin koiralla luksoitu ulospäin polvi.. leikkaus oli meidän pelastus siihen, vaikkei usein pois paikoiltaan lähtenytkään, mutta niin rankasti se kipeytti koiran muuten. :/
Kyllä jo pienelläkin hieronnalla/sivelyllä on vaikutusta! Kannattaa ehdottomasti jatkaa sitä ja tehdä venytyksiä. Ne helpottaa varmasti säännöllisesti tehtynä Ässän oloa! :)
Aijaa, teille lienee sitten ollut hyvinkin samankaltainen tilanne kuin meillä :O Saako udella, minkä asteinen polvi teillä oli? Ässällä tosiaan toinen nyt kakkonen ja toinen ykkönen. Toiko leikkaus teille avun ja ongelma loppui kokonaan, leikattiinko molemmat polvet? Ehkä meidän pitäisi harkita hyvällä ortopedilla käyntiä..
Kiva kuulla, että niistä voisi olla hyvinkin apua :) En tosiaan "osaa" tai ymmärrä juurikaan hieronnasta, onneksi sain ihan perusasioihin kaverilta nyt vähän valaisua. Hierontakäynnit jatkuvalla syötöllä ovat kuitenkin aika kalliita ja silloin ei kuitenkaan pääse niin usein kuin ehkä olisi tarvetta?
Kyllä tilanne vaikuttaa hyvin samanlaiselta :/ Manun vasen polvi muuttui nollan polvesta kakkosen polveksi ja oikea polvi on nollan polvi. Leikkauksesta toivutaan parhaillaan ja koira käyttää leikattua jalkaa jo hyvin! Pysyy paikoillaan (muotoiltu kuoppaa ja laitettu tukilangat) eikä väännä enää virheasentoon -> ei kipeytä koko koiraa. Voin lämpimästi suositella. Meidän lääkäri sanoi suoraan, et leikkaukseen ennemmin tai myöhemmin.. Riskeinähän siinä leikkaamattomuudessa on ristisiteiden menoa ja se kuormittaa hurjasti toista polvea eli sekin voi huonontua.. itse suosittelen kyllä leikkausta lämpimästi! Meillä selvä vaikutus ollut koiraan, positiivisesti. Kallishan se leikkaus on ja toipuminen siitä on melko raskasta, mutta on se kaiken sen arvoista!
Itse olen omia asiakkait neuvonut juurikin sivelyyn ja venytyksiin. Kuulema hölmöltä alkuun tuntui, mutta koiran antama suora palaute ja olom helpottuminen laittoi jatkamaan. Nyt kuulema tekevät huomaamattaankin voimakkaampaa sivelyä, pelkkä silittely ei kuulema enää ole luontaista :D Tuollaisella käsittelyllä ei koiraa rikki saa, joten rohkeasti vain!
Kannattaa seuraavalla hierontakäynnillä pyytää hierojaa näyttämään kädestä pitäen mitä voit itse tehdä koiralle! ;)
Kiitos paljon, kun kerroit teidän leikkauskokemuksesta! Uskaltauduin varaamaan Ässälle nyt ajan ortopedille. Katsotaan, miten meidän käy.
Kerro sitten, mitä siellä sanottiin! :)
Lähetä kommentti