maanantai 28. helmikuuta 2011

Virtsakiteet ja korvatulehdus

No nyt on käyty lääkärissä, ja tulokset hieman yllätti. Ässä siis pissasi lauantaina tunnin sisälle sen kolme kertaa lattialle ja sänkyyn, ja myöhemmin vielä kaksi kertaa. Sunnuntaina ei kuitenkaan sattunut vahinkoja ollenkaan, vaikka tahallani pidin sitä kuusi tuntia pissaamatta. Päätin silti varata tänään eläinlääkärin, kun tuo lauantainen oli minusta jo aivan liian outoa käytöstä, vaikka Ässä pissavikainen onkin. Noh, hyvä kun mentiin..

Varatessani ajan mua pyydettiin viemään pissanäyte, joka sitten tutkittiin. Bakteereista ei ollut merkkiäkään, mutta pH oli koholla ja pissasta löytyi virtsakiteitä (struviittikiteitä)! Hoidoksi Ässä joutui nyt erikoisruokavaliolle, eli Nutra vaihdettiin välittömästi Royal Caninin urinary s/0 dieettiin (on muuten pirun kallis), jonka pitäisi liuottaa kiteet pois. Nyt kuukausi syödään pelkästään tätä (kaikki namit yms pannassa), ja sitten viedään kontrollinäyte. Pahimmassa tapauksessa kiteet eivät katoa, ja Ässä joudutaan ultraamaan virtsakivien varalta, ja se joutuu mahdollisesti syömään koko loppuelämänsä tätä ruokaa. Eläinlääkäri kuitenkin sanoi, että Ässä on vielä niin nuori, että tilanne voi palautua normaaliksi nyt kuukauden kuurin jälkeen, joten toivotaan parasta. Sain vielä käskyn tarkkailla tilannetta pissan verisyyden tai pissaamattomuuden varalta, jos Ässälle nyt muodostuukin kiteitä. Lisäksi sain varuiksi kipulääkettä mukaan, jos Ässän pissaaminen muuttuu kivuliaaksi.

Lääkärin mukaan kiteet johtuvat ruokavaliosta ja/tai taipumuksesta, joten vanha ruoka lentää auttamatta roskiin. Ruoan suuri kasvispitoisuus kuulemman altistaa virtsakiteille. Tuo Nutran ruokahan on helpohkosti lihoville koirille tai ylläpitoon, ja Ässän kulutus taitaa olla liian suuri sellaiselle ruoalle. Otin sitä sen takia, kun Ässä on leikattu ja ajattelin sen kuluttavan vähemmän, mutta metsään taisin mennä. Kysyin sitten lääkärin mielipidettä raakaruokaan siirtymisestä (kun olen sitä suunnitellut muutenkin), ja hän suositteli sitä oikein lämpimästi, sillä se on monella koiralla auttanut tälläisiin ongelmiin (kunhan perehtyy hyvin). Eli nyt saatiin taas yksi syy lisää raakaruokaan siirtymiselle. Täytyy vain nyt toivoa, että näistä erikoisnappuloista pääsee joskus eroon.

Unohdin myös kertoa, että käytiin tuossa perjantainakin eläinlääkärillä korvien kutinan takia. Sieltä löytyi yllätyksekseni kerrankin bakteeritulehdus normaalin hiivan sijaan, mutta koska se hiivakin oli pikkuisen koholla (ja ainakin antibiootin jälkeen se räjähtäisi käsiin), saatiin Canifite tipat, jotka auttaa molempiin. Nyt sitten niitä laitellaan, kunnes paranee.

Jottei menisi koko päivitys pelkäksi terveyshöpinäksi, niin kerrotaanpa muitakin kuulumisia. Tehtiin eilen tottista, ja hyvinhän se sujui. Ville tuli häiriköimään, joten saatiin kaivattua häiriötä ja vaihtelua treeniin. Oli tosi hyvä treenailla tätä, sillä Ässä kääntyi pariinkin otteeseen kyttäilemään riehuvaa Villeä. Alussa oli vähän pihalla, mutta skarppasi pian ja oli tosi hyvin kuulolla. Molemmilla oli kivaa, ja sehän on tällä hetkellä pääasia. Tottistelu kun on meille molemmille tällä hetkellä vain hupia ja taitojen ylläpitoa, toivottavasti tulevaisuudessa paneudutaan siihen enemmän.

Ostin myös arkiaktivoinniksi Ässälle tälläisen, jonka sisälle voi tunkea nappuloita. Sitä heiluttelemalla se saa sitten namit ulos sieltä. Tämä vain ei ole yhtä helppo, kun esim. tyhjä juomapullo, koska pohja on painotettu ja lelu pyörähtää aina ylöspäin takaisin hienolla hyrräliikkeellä. Kyllä se sitä tykkää välillä potkia, ja onhan se hyvä aktivointi nyt, kun nappulat ovat ainoa sallittu ruoka. Ohessa vielä kuvanen Ässästä uuden lelunsa kimpussa.


Ei kommentteja: