torstai 17. huhtikuuta 2014

Pentu oppii

Kauheasti olen kirjoitellut vain meidän menemisistä ja tekemisistä, joten ajattelin tähän väliin kirjoittaa ylös, mitä kaikkea pentu on jo oppinut ja millä tolalla asiat on eri opettelujen suhteen.

Käskyt ja temput (yhdessä tekeminen): Tämä on vähän tälläinen kohta, jota olen pohdiskellut. Mulla ei ole mikään kiire opettaa Femmalle kaiken maailman tokoliikkeitä ja temppuja, niitä ehtii myöhemminkin. Haluaisin kuitenkin opettaa Femmalle, että mun kanssa tekeminen ja oleminen on kamalan kivaa! Joten vähän haen vielä sitä kultaista keskitietä tässä.

Femma osaa luoksetulokäskyn, oman nimensä ja istumisen (ei vielä kunnolla). Vähän ollaan harjoiteltu eri asioita kuten kosketuskeppiä ja luopumista. Olen myös opettanut palkkasanaa "hop", mutta en itse vielä osaa sitä Femman kanssa käyttää. Ylipäätään haluaisin vahvistaa nyt enemmän kaikenlaista omaa hauskaa tarjoamista (vinkki kaverilta), kuten peruuttelua, pyörähtelyitä, esineen tuomista ja kiville kiipeämistä.

Sisäsiisteys: Tässä aiheessa on tapahtunutkin nyt edistystä, sillä viimeyö oli ensimmäinen kotona ollut yö ilman pissaa tai kakkaa! Saa nähdä oliko kyseessä puhdas vahinko, vai saadaanko jo alkaa nauttimaan useamminkin tällaisesta ylellisyydestä. Muutenkin tuo tuntuu pystyvän pidättämään jo kauemmin eikä vahinkoja tapahdu ihan yhtä paljon sisälle.

Leikkiminen: Tätä ollaan yritetty tehdä monessa paikassa ja muutenkin suht paljon. Femma leikkiikin hirveän innoissaan, eli jotain ainakin mennyt oikein. Ässää ei leikkiminen ole ikinä niin kauheasti kiinnostanut, joten tässä on itsellä opeteltavaa.

Vapaana olo: Metsässä kuljetaan paljon ristiin rastiin niin, että Femma joutuu seurailemaan mun menoa. Tällä hetkellä sen toimintasäde ei ole ainakaan kahdestaan ollessa kovin suuri, mistä olen tyytyväinen.


 10 viikkoisena


Yksinolot: Nyt en ole hetkeen edes videoinut noiden yksinoloja, vaan voin luottaa niiden jäävän kiltisti kahdestaan (Femma toki portin takana keittiössä). Ässääkään ei alun mölinöiden jälkeen ole enää kiinnostanut huudella. Jos lähden aamulla koululle, jätän niille yleensä aamuruoat piiloteltuina etsittäväksi, jolloin Femma oikein hinkuu aitaukseensa syömään. Ilman Ässää yksinoloja ei ole montaa, mutta ne muutamat ovat menneet ongelmitta. Jonkin verran Femma saattaa huutaa tai kitistä, muttei enää juurikaan. Ainoastaan myöhään illalla yksinolo on aiheuttanut hieman huutelua, sitä pitäisi nyt päästäkkin harjoittelemaan.

Hihnakävely: Tämä on hyvän alun jälkeen mennyt ihan ketuille tytön keksittyä, kuinka mahtavaa on tempoilla hihnassa eri suuntiin ja juoksennella. Tämä otetaankin nyt tehoharjoitteluun, en jaksaisi enää toista koiraa aikuisiällä opettaa olemaan vetämättä (vaikka vetää se Ässä silti edelleen jonkun verran). Mulla ei ole tavoitteena mitään täydellistä sivulla kävelyä, riittää että koira osaisi kävellä mun edellä tai reunassa (ei sinkoile ympäriinsä) ja vetämättä.

Vastaehdollistaminen: Tuntuu saaneen idean päästä kiinni, mutta vielä on paljon työnsarkaa erityisesti toisten koirien kanssa.

Rauhoittuminen: Tällä hetkellä tehdään syliin rauhoittumista, joka sujuukin Femmalta tällä hetkellä hyvin! On myös tuntunut hiffanneen sen, että kotona enempi lepäillään ja kerätään voimia sitten päivän lenkkiin tai muuhun aktiviteettiin. Kyllä se täällä silti paljon puuhastelee, mutta ei niin paljon enää rieku.

Pureminen: Alun perinkään penneli ei ollut kauhean kova puremaan käsiä. Nyt se on kuitenkin oppinut vielä paremmin, missä menee kovan puremisen raja. Housujen lahkeissa on silti kauheen kiva roikkua ja kengät on ihan parasta askaretta, jos niitä käsiinsä saa. Vielä tosin ei ole niille suurta vahinkoa aiheuttanut.

Hoitotoimet ja pöydällä olo: Nämä ovat jääneet vähän vähemmälle. Kynsien leikkaus ei ole ollut kauhean helppoa tämän luikertelijan kanssa, joten sitä pitäisi nyt kovasti harjoitella. Pöydällä on ollut ja siinä muutama kerta harjoiteltu harjaamista ja saksimista, niissä ei ole ollut kauheasti ihmeteltävää. Pentu on pesty jo kaksi kertaa ja tassuja useammin, se meneekin jo ihan hyvin. Myös hampaiden katsomista ollaan nyt harjoiteltu, kun se eläinlääkärissä aiheutti kovaa vastarintaa.

Piti kirjoittaa loppuun vielä Ässän voinnista, joka on edelleen vähän huono. Tämä postaus venähti kuitenkin niin, että ehkä palaan suosiolla koulutöiden pariin ja kirjoittelen siitä myöhemmin.

2 kommenttia:

Hanne kirjoitti...

Hyvin edistyy pikkuinen Femma. Tuo pentuvaihe on aika rankkaa, mutta ah niin ihanaa... ♥

Anne kirjoitti...

Nyt on onneksi yöunet sentään jo hyvät, kun pentu ei enää herättele kovasti öisin :) Se oli ehkä rankinta näin alussa.