torstai 19. joulukuuta 2013

Voihan virtsatietulehdus

Tiistaina marsuaitauksesta kuului outoa piipitystä/huutoa, jota jäin ihmeissäni kuuntelemaan. Huudon lähde jäi epäselväksi ja ajattelin kyseessä olevan jotain marsujen keskistä eripuraa. Myöhemmin illalla sama piipitys ja huuto taas alkoi ja tällöin paikallistin huutelun lähteeksi Mustikin, joka kökki pyyhkeen alla piilossa. Heti ensimmäisenä tuli mieleen pissatulehdus, joten kaappasin marsusen papereilla pehmustettuun laatikkoon tarkkailuun. Ja siinähän se raukka sitten yritti pissiä tippoja kerrallaan samalla särkevästi huutaen. Lopulta sai pissittyä ison lammikon ja olin näkevinäni laatikon reunassa valkoisen pienen kiven, joka siihen koskiessani kuitenkin hajosi. Mysteeriksi jäi, oliko kyseessä joku virtsan mukana tullut sakkauma vai pelkästään marsun koipien mukana tullut purupaakku. Heti seuraavana aamuna varasin Mustikille ajan eläinlääkäriin (ettei sitten vaan joulupyhille jää mitkään taudit kehittymään), vaikka Mustikki pissi tapahtuman jälkeen nyt parin päivän ajan ihan ok ilman huuteluita.

Tänään sitten käytiin Hakametsän eläinlääkärissä, jossa eläinlääkäri kuunteli tarinani ja Mustikki pääsi ultraan. Hampaatkin katsottiin takahampaita myöten. Lappuun kirjoitettiin: "Mustikin rakossa on kiteitä, ei yhtään isompaa kiveä nähtävissä. Rakon limakalvo hieman ärtynyt, tulehtunut. Mustikki saa sulfakuurin. Kontrolli oireiden mukaan. Lisää c-vitamiinia ruokaan 100 mg päivässä 1-2 kk ajan. Vain pieni määrä pellettiruokaa" Ja lääkkeeksi antibiootti Ditrim mikstuuraa, jota 0,5 ml 2 x päivässä 2 viikon ajan rakkotulehduksen hoitoon. Hinta jäi aika edulliseksi, 70 euroa, vaikka mukana oli ultrakin.

Meidän Mustikilla on selvästi jokin kuudes aisti, jolla se tietää tulevan reissun lähestyvän (lähdetään siis huomenna koko eläinlauma Saloon joulua viettämään). Viimeksihän se keksi tökätä silmänsä heinään ja hankkia silmätulehduksen, kun vein sen vanhemmilleni reissuni ajaksi hoitoon. Toivottavasti tyytyisi tällä kertaa vain tähän pissitulehdukseen ;)

Mustikin pahimmat aavistukset käyvät toteen: Salon reissu taas edessä!

Tirrillä taas sieni levisi hieman laajemmalle ja silmien ympärillä alkoi näkyä hilsettä. Eilen pesin häkin siivouksen yhteydessä Tirrin lääkeshampoolla ja annan nyt jonkin aikaa sienilääkettä ja pesen muutaman kerran joululomalla lääkeshampoolla. Jos tämä sieni ahkeralla pesemisellä ja lääkkeellä lähtisi lopullisesti, vielä en halunnut mennä lääkärin pakeille hakemaan suun kautta otettavaa lääkettä (on kuulemma ainakin maksalle tosi raskasta tavaraa). Joululoman jälkeen on varmaan pakko, jos sieni on tullakseen takaisin.

Tirriäinen ottaa ihan lunkisti Saloon lähtemisen, saahan se matkustaa Rambon kanssa!

ps. on aika kiva syöttää Mustikki-possulle antibioottia, se kun pitää sitä mitä parhaimpana herkkuna ja kerjää jopa lisää!

2 kommenttia:

AidaD kirjoitti...

Mä olisin C-vitamiinin kanssa varovainen pissaongelmaisen marsun kanssa. Vesiliukoisena vitamiininahan ylimääräinen poistuu elimistöstä rasittaen virtsateitä normaalia enemmän. Vaikka ei suoranaisesti ole missään tieteellisesti todistettu liiallisen c-vitamiinin antamisesta tulevan sen enempää haittaa.

Rapsuja Mustikille. Ja Tirrille. Voi pieniä :(

Anne kirjoitti...

Okei, kiitos vinkistä. Taidan pitää c-vitamiinin ihan entisellään lisäämättä sitä noin suuriin lukemiin, sillä nuo ovat nyt muutenkin saaneet vähän extra c-vitamiinia Tirrin takia.

Rapsut välitetty. Mustikkia tuo pissajuttu ei tunnu enää haittaavan ja antibiootitkin tosiaan menee alas ja ruiskusta saa ihan tapella ;) Tirrikin on nyt taas lääkinnän takia tällä hetkellä paremman näköinen.