keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Odottamattomia uutisia osteopaatilla

Tänään oli sitten se kauan odotettu päivä, kun Ässä pääsi osteopaatille. Matkasimme siis Hyvinkäälle Markus Laioksen käsittelyyn, ja hyvä että mentiin. Yritän nyt raportoida mahdollisimman hyvin, mitä saimme tietää, joskaan en välttämättä kaikke enää niin hyvin muista.

Heti Ässän kävelyä katsottuaan osteopaatti totesi Ässällä olevan selkeästi jotain. Ässä siis käveli ymmärtääkseni polvet hieman ulospäin sojottaen ja alaselkä kumarassa. Sitten kertoilin ongelmistamme heti tammikuusta alkaen ja myös eläinlääkärikäynneistä, joita meillä vuosien varrella on ollut. Tunnustelussa Ässältä sitten löytyi ilmeisesti mahan alueelta jonkinlainen jumi, joka ymmärtääkseni jotenkin estää liikkeen menemisen läpi koko kropan. Jumi taas ilmeisesti johtunee ruokavaliosta, eli viljoista (kuulemma 95% koirista ei siedä viljoja ruokavaliossa, kuka enemmän kuka vähemmän), joka taas ainakin kuormittanee munuaisia?  Myös pissaongelmat ja satunnaiset korvatulehdukset viittaavat tähän.  Kuitenkin myös polvilla oli osuutta asiaan, nytkun kuulemma lonksuivat selkeästi. Eli ne entisestään aiheuttavat sitten jumia selkään. Kuitenkin tämän ruokavalion muuttamisen jälkeen jumi mahasta voitaisiin saada pois ja liike saataisiin menemään läpi kropan, jolloin takapää voisi vahvistua ja käyttö parantua, jolloin polvien tila voisi olla hyvä. Näin asian ainakin asian ymmärsin. Uusintakäynti on sitten ensiviikon perjantaina, jonka jälkeen ollaan taas vähän fiksumpia!

Ruokinnan tilahan meillä on siinä mielessä hyvä, että Ässä on raakaruokinnalla ilman puuroja tms. Se saa kuitenkin lenkillä nappuloita palkaksi (Taste of Wildin kalanappulat), jotka tuoteselosteen mukaan ovat viljattomia, mutta netin mukaan eivät välttämättä kuitenkaan. Viljojen suhteen on siis nyt ehdoton nollatoleranssi, kuten keliaatikolla, paitsi että myös kaura on pannassa. Nyt pitää sitten seuloa, mitä sille voi antaa, eli käyvätkö esim puruluut (veikkaan ettei) ja mitä käyttää makupaloina treeneissä. Nappulana voidaan käyttää kuitenkin Orijenia, jota Ässä on ennenkin syönyt ja osteopaatti varta vasten suositteli. Mutta treeniherkuiksi pitää etsiä joku nakki (jos sellaista on) tai paistella sitten kenties lihoja..

Kaikenkaikkiaan reissun tulos oli minulle todellinen yllätys. Oletin vikana olevan kenties "vino selkä" tai muuta vastaavaa. Mutta että ruokinta voisi vaikuttaa meidän agilityyn! Uskomatonta. Vaikka tietysti noilla löysillä polvilla on vahva osuus asiaan, mutta silti. Ei se ole ihan sama, mitä sen koiran kurkusta alas kippaa..


4 kommenttia:

Jemima kirjoitti...

Mä en ehkä mistään mitään tiedä, mutta mitä enemmän luen Laioksella käyneiden kertomuksia niin sitä enemmän alkaa tuntua, että hän kertoo kaikille täsmälleen samat jutut. Mun Fiona kävi hänen hoidettavanaan 2010 (http://j-ululate.blogspot.com/2010/08/osteopaatilla.html). Kolme kertaa taidettiin käydä yhteensä ja vielä olisi Laioksen mukaan pitänyt käydä. Kyllä hän sanoi Fionan liikkumisen muuttuneen hoidon aikana mutta itse en kyllä huomannut mitään, koira oli samanlainen kuin esim hieronnan jälkeen.

En sano että nuo viljat/gluteenit->mahaongelmat->plaaplaa eivät voisi pitää paikkaansa, mutta vähän tulee semmoinen kutina että voiko kuitenkaan niin monella olla kyse samasta jutusta.

Jos Ässä ei edes viljapitoista ruokaa juurikaan syö niin vähän kummalta kuulostaa..?

(Mainittakoon että Fionan oireiden syyksihän selvisi myöhemmin synnynnäinen maksan vajaatoiminta).

Oletteko käynyt fyssarilla? Henkilökohtaisen kokemukseni perusteella luotan enemmän fyssariin kuin osteopaattiin.

Anne kirjoitti...

Juuri noita samoja juttuja mullekkin sanottiin, kun mitä teille oli sanottu.

Ässähän tosiaan syö raakaruokaa, eli liha, luut ja kasvikset. Sitten makupalana lenkillä nappulaa, eli ei nyt ihan hirveästi. Nappulassa ei pitäisi olla viljaa, mutta varmasti siihen sekoittuu valmistusvaiheessa pienesti. Sitten saa pari kertaa viikossa makupalana jotain possunkorvaa tms. ja lattialla lojuu aina näitä perus nahkapuruluita, joita joskus syö. Treeneissä makupalana nakkia. Eli tosiaan ei paljoa saa.. Mutta ymmärsin, että pienikin määrä voi tehdä tuota? Keliaatikollahan hitunenkin voi aiheuttaa oireita. Voisiko kyse olla sitten jostain samanlaisesta?

Ei olla fyssarilla käyty, kun hieroja sanoi, että siitä meille tuskin apua on :/ Ymmärtääkseni siksi, että se mahdollinen vika on juuri luustossa tms. jolloin osteopaatti on parempi. Tai olen ymmärtänyt, että osteopaatti hoitelee luu- ja tukielimet (? tai jotain) ja fysioterapeutti sitten lihaksia.

En nyt tiedä mitä ajatella.. Mä en näistä tiedä mitään. Eläinlääkärissäkin jouduin joskus Ässän pissäongelmien takia ramppaamaan monta kertaa "turhaan", eli tehdään tyyliin samoja kokeita, mitään ei selviä, ja pompotetaan puolelta toiselle. Se on turhauttavaa niin itselle ja koiralle, rahallisista kuluista puhumattakaan.. En taas jaksaisi sellaista. Muutenkin turhauttaa nämä typerät ongelmat niin paljon, että tekisi mieli vaan lopettaa agi ja unohtaa koko ongelma, kun missään lenkeillä tms. ei ole ikinä mitään ongelmia, vain agissa. Huoh!

Itseäni asiassa muuten ihmetytti se, että ongelmat alkoivat tammikuussa, sitä ennen ei siis ongelmia agissa ollut! Eli eikö silloin ollut tuota jumia? Ruokavalio kun oli muuten suht sama, mutta raakaruoan sijasta syötiin pääsääntöisesti Orijenia. Piti kysyä, mutta unohdin siinä muiden puheiden lomassa.

Kiitos paljon kommentista! Pitää nyt alkaa kyselemään ja kuulostelemaan muiltakin mielipiteitä tähän, josko sitä joskus viisastuisi.

TyttiKayhko kirjoitti...

Mitä jos pyytäisit toisen osteopaatin mielipidettä Ässästä? Toki Piiralle tai Kairperlalle joutuu odottamaan pidemmän aikaa, mutta voisiko se olla vaivan arvoista? Haku Tiinan puheiden perusteella suosittelisinkin edelleen tuota Kairperlaa mielummin.

Tosiaan fyssari ei voi auttaa kuin lihasjumeihin (samoin kuten hieroja), mutta tietää laajemmin koiran lihaksista ja liikkumisesta.

Anne kirjoitti...

Toista osteopaattia voisi tietysti kokeilla.. Kohta vaan alkaa työt, ja sitten on hankala päästä minnekkään varsinkaan kauemmas, kun pitäisi melkeen ottaa koko päivä vapaaksi.

Tiistain agissahan se nähdään, onko parannusta tapahtunut yhtään. Sen perusteella voi sitten tehdä jotain päätelmiä. Jossei tästä oo mitään apua, niin vaihtoehtona ei taida olla kuin toisen osteopaatin kokeilu. Oon myös harkinnut, että kuvauttaisin Ässä polvet, jos niissä olisikin jotain kulumaa tai rikkoa tai jotain, mutta en tiedä kuinka järkevää se sitten on.

Pakko tä on varmaan joka tapauksessa yrittää selvittää, jos se on jotain mikä pahenee ja alkaa vaikuttaa normaaliinkin elämään.