tiistai 22. huhtikuuta 2014

Polvien tilanne

Tänään meillä oli Ässän kanssa lääkäriaika Ässän leikanneelle ortopedille kipuilun ja liikkumishaluttomuuden takia. Kipuilu saatiin kipulääkkeellä kuriin, mutta ulkoilu on silti ollut Ässän kanssa hankalaa. Kirjoitan tähän suoraan, mitä lääkäri kirjoitti käynnistämme:

"Ässä on ontunut hiukan epämääräisesti takajalkojaan tai takapäätään. Välillä Ässä vaikuttaa keventävän vasenta, vuoroin oikeaa takajalkaa.

Takajalkojen kesken tilannetta arvioitaessa vasemman takajalan (leikkaamaton) lihaksisto on huomattavasti kipeämpää kuin oikealla (leikattu puoli) ja etenkin etureisi on kosketusarka. Oikean takajalan kuntoutuminen on vielä kesken ja lihaksisto on vasenta ohuempaa, mutta oikea reisi ei ole aristava. Myös leikattu polvi toimii ja taipuu normaalisti ja kivuitta. Leikkauksessa irroitettu sääriluun etuharjanne on jo luutunut kiinni, eikä implanttien alueella ole merkkejä ärsytyksestä. Polvilumpio pysyy napakasti paikoillaan, eikä polvilumpion liukuliike arista tai aiheuta rutinaa. Selkä on hiukan jumissa, oikeassa etujalassa etenkin hauislihas on voimakkaasti kipeytynyt, mikä viittaa painorasituksen siirtoon etenkin ristikkäiseltä vasemmalta takajalalta.

Vasemman polven polvilumpio on nyt aiempaa selvemmin ja useammin luksoituneena reisiluun pään telauran ulkoreunalle. Toimintahäiriö syntyy spontaanisti aina kun Ässä istuu tai pyörii tiukkaa kaarrosta. Myös juostessa luksaatio varmasti provosoituu.

Oikean polven korjaus vaikuttaa onnistuneen, mutta kuntoutuminen on vielä kesken ja nyt vasemman puolen luksaatiotaipumus ja oireet voimistuvat. Tilanne edellyttää käytännössä nyt myös vasemman polven leikkaamista."

Leikattu polvi on siis hyvin parantunut, mutta kuntoutuminen on vielä kesken. Leikkaamaton polvi on kuitenkin sen verran huonossa kunnossa, että se haittaa kuntoutumista. Näin ollen se pitää leikata jo nyt, suunniteltua aikaisemmin. Varattiin Ässälle leikkausaika jo ensiviikon tiistaiksi eli viikon päähän. Hui! Kohta saa vihdoinkin alkaa lopullinen kuntoutusoperaatio ja loppukesästä Ässän pitäisi jo saada uida, riekkua metsässä ja muiden koirien kanssa, jos kaikki menee hyvin.


2 kommenttia:

Hanne kirjoitti...

Voihan hyvänen aika. Peläten luin kaiken, onneksi ei sentään mitään niin pahaa, että leikkaus olisi epäonnistunut. Silti, koville joudutte te molemmat, niin Ässä kuin sinäkin.
Nyt täytyy ehdottomasti pitää peukut ja käpälät pystyssä, että leikkaus onnistuu täydellisesti ja sittenhän muutamien viikkojen toipumisen jälkeen olisi kaikki parhain päin. Onneksi kesä on edessäpäin!

Anne kirjoitti...

Itsekkin pelkäsin lonkkien menneen huonoksi tai leikatun jalan jotenkin pettäneen. Onneksi kyse oli kuitenkin "vain" tuosta muutenkin leikkaukseen joutuvasta polvesta :) Täytyy toivoa, että kuntoutus menisi hyvin, vaikka toisen polven leikkaus tuleekin nyt näin äkkiä.