tiistai 29. huhtikuuta 2014

Toisen polven leikkaus

Tänään oli se toisaalta odotettu ja toisaalta etukäteen jännitetty päivä, kun Ässä joutui toiseen polvileikkaukseensa. Tällä kertaa leikkaus oli myöhempään eli klo 12, joten koiran hakukin venyi siihen seitsemän pintaan. Ässä oli vielä hyvin uninen, mutta hereillä, joten saatiin se mukaan.

Leikannut ortopedi oli paikalla meidän Ässää noutaessamme ja tuli jutulle. Leikkauksesta oli löytynyt yllätyksiä, sillä tämä parempana pidetty polvi paljastuikin hankalaksi tapaukseksi. Lyhyesti minun ymmärtämälläni tavalla kerrottuna polven lihas on vääntänyt polvea jatkuvasti luksaatioon, jolloin polven telaura on madaltunut ja viereen kulunut toinen uusi telaura (!!). Siitä ei ole tietoa, miksi polvi on alkanut toimia näin (mahdollisesti traumaperäinen, agilityn jälkeenhän meillä ongelmat alkoivat..), mutta se on todennäköisesti vaivannut Ässää paljon luultua enemmän. Luusto ei periaatteessa siis ole mitenkään huono, vaan jalan lihaksisto on vain alkanut toimia väärin ja rikkonut polven. Kuulostaa hurjalta.

Toipilas

Ohessa vielä kotiutusohjeet:


"Ässän vasen polvilumpion luksaatio korjattiin leikkauksella.

Polvilumpio luksoitui reisiluun pään ulkoreunalle. Polvilumpion telaura oli hyvin matala ja reiden ulkosivun puoleinen lihaksisto kiristi polvilumpion toistuvasti telauran ulkopuolelle. Polvilumpion lihasmekanismin linja oli kuitenkin lähes normaali, eikä sääriluun etuharjanteen siirto ollut perusteltua/mahdollista. Polven kierteinen liikkuvuus molempiin suuntiin oli laaja ja vaikka siirto olisi estänyt lusaation ulkoreunalle, seurauksena olisi ollut sisäpuolinen luksaatio.

Polvilumpion telauraa syvennettiin V-plastialla ja polvilumpion pohjalla oleva rustopinta palautettiin syvennetyn telauran pohjalle. Nivelkapselia kiristettiin polvinivelen sisäreunan puolelta ja polvilumpion revenneet sisäpuoliset sivusiteet korjattiin ompelemalla. Liikaa kierteistä liikkuvuutta korjattiin kiristämällä polven asennon takia venynyttä sisäpuolista nivelsidepakettia polyesteriompelein.

Leikkauksen jälkeen arvioituna mekanismi toimi hyvin ja tuki polvilumpion napakasti telauraan.

Korjaus ei vaikuta polven toiminnalliseen kestävyyteen, joten toipumisaikana saa kävellä normaalisti kivun sallimissa rajoissa. Alkupäivinä polvi on hyvin kipeä, eikä Ässä varaa juurikaan painoa jalalle. Ensimmäisen viikon aikana ulkoillaan lähinnä tarpeiden tekemist varten ja esim. portaissa Ässä kannattaa kantaa. Liikunnan lisäys tehdään tikkien poiston jälkeen asteittain 1-2 kk aikana niin, ettei polvi kipeydy liikuntaa lisätessä. Lenkkeilyvauhti kannattaa säätää sopivan hitaaksi, koska muuten polvikipuiset koirat pyrkivät hyppimään kolmella jalalla, mikä ei edistä toipumista.

Polvilumpion sivusiteiden paraneminen kestää kuitenkin pitkään, joten liukastelua ja haavereita täytyy varoa noin kolmen kuukauden ajan. Lievä liikevirhe tai liikunnan jälkeistä kipeytymistä saattaa ilmetä siihen saakka, kunnes kaikki loput ompeleet ovat sulaneet ja sidekudokset organisoituneet uudelleen, eli noin puoli vuotta.

Ässä sai toimenpiteen yhteydessä nestettä suonensisäisesti ja nahanalaisesti (patti niskassa) sekä kipulääkettä ja antibioottia pistoksina. Lääkityksiä jatketaan kotona oheisen ohjeen mukaan, kipulääkettä (Meloxoral) valmiina kotona huomen aamusta alkaen kerran päivässä painokilojen mukainen määrä. Antibioottilääkitystä jatketaan myös kotona suun kautta alla olevan ohjeen mukaisesti.

Leikkaushaavassa on ihotikit, jotka poistetaan 10-12 päivän kuluttua. Samalla jalan paraneminen kontrolloidaan eli aika varataan leikanneelle eläinlääkärille. Tikkien poistoon saakka haavan nuoleminen ehdottomasti estettävä (kauluri). Jos haava likaantuu, suihkutetaan kädenlämpöisellä vedellä puhtaaksi ja kuivataan puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painellen. Mikäli haiva on kuiva ja siisti, ei sitä turhaan kannata kastella.

Tikkienpoistoon saakka ulkoillaan vain lyhyitä remmilenkkejä, lähinnä tarpeiden tekemistä varten 5 min kerrallaa. Liikunnan lisäämistä suunnitellaan tikkienpoistokontrollin perusteella. "

Haava, jonkin verran vuoti vielä automatkalla kotiin.

Tämä leikkaus oli edellistä vaikeampi ja kuntoutus tulee olemaan haastavampaa. Myöskään onnistumisprosentti ei ole yhtä hyvä, edellisessä se oli 75 %, joten tämän polven onnistumisprosentteja en alkanut kysellä.. Sovimme kontrollin ja tikkien poiston 8.5, jolloin myös pitäisi nähdä, onko leikkaus onnistunut toivotulla tavalla. Joitain vaihtoehtoja vielä leikkauksen jälkeenkin on, mutta niissä alkaa olla omat riskinsä. Pidetään peukkuja, ettei niihin tarvitsisi sen enempää paneutua.

4 kommenttia:

Mai kirjoitti...

Eipä voi muuta todeta kuin että hyvä kun tuli hoidetta tuo viheliäinen polvi. Toivotaan parasta mahdollista lopputulosta, eikä pieni ihmekään olisi pahitteeksi ;) Kertomasi perusteella operaatio on ollut aika monimutkainen, vaatinut tosi spesialisteja.

Ässälle toipumispusuja, emännälle lämpimät terkut ja voimia kuntoutukseen.

Karvakorvat kirjoitti...

Tsemppiä patantumiseen!:) Meidän operaatio on ens maanantaina. Mikäli sieltä leikatusta jalasta löytyy jotain, jonka voi korjata siinä samalla, suunnitelmat etenevät vihdoin toivotusti muussa tapauksessa Veeti pääsee kivuistaan :(

Anonyymi kirjoitti...

Peukutan onnistumisen puolesta! Olisi kyllä tosi hienoa, jos tässä olisi nyt kaikki ongelmat ja vaivat hoidettu ja liikkuminen olisi taas kivutonta kaikin puolin kuntoutumisen jälkeen.

lukija

Anne kirjoitti...

Mai: Kiitos! Niinpä, toivottavasti korjausleikkaus onnistui! Kuulosti kyllä hurjalta, kun lääkäri kertoi polven leikkauksesta.

Karvakorvat: Kiitos! Pidän teille kovasti peukkuja, että Veetin leikkaus onnistuisi!

Anonyymi: Kiitos! Samat ajatukset itsellä pyörii päässä, kunpa tämä nyt auttaisi ja saataisiin vihdoin kaikki hoidettua.